Surfen op de groene golf

Deze website is groen, verzekert de websitebouwer me. Dat lees ik tussen de regels van de e-nieuwsbrief door. Groen webdesign en groene hosting. Jaarlijks ben ik met mijn surfgedrag verantwoordelijk voor een uitstoot gelijkaardig aan een ritje van 1.400 km. Mijn website zelf is een elektrisch ritje van 1.228 km en blijkt smeriger dan 59% van alle geteste websites. Groen? Ik neem de cijfers erbij en zie dat jaarlijks, met 10.000 views per maand (dream on, haha), deze website een voetafdruk heeft van een halve sumi-worstelaar, vier bomen die afdruk weer opslorpen en dat ik de website efficiënter kan maken. Die vier bomen (equivalent) zijn geplant en met SEO kan ik klanten gerichter uit hun zoektocht plukken. Ik dacht dat SEO louter ego-tripperij waren, nu blijkt dat ze het milieu dienen!

Mijn websitebouwer optimaliseerde mijn visuals en de scan oogt nu: beter dan 51%!

Hoe zot is het dat zitten, typen, lezen en op tijd dichtklappen mijn klimaatprofiel zo beïnvloeden? Een paar nieuwsbrieven rijker besef ik: ik ben persoonlijk betrokken en ik zie in een (efficiënte!) muisklik een serie verbeterpunten. Zo is ook de aanpak bij mijn klanten: het ligt aan processen en systemen. Het persoonlijke zit em in de wil en visie om deze aan te pakken.

Inspiratie:

https://www.wholegraindigital.com/blog/website-energy-efficiency/

SEO might not appear to have anything to do with website efficiency but in practice the goals of SEO are inherently aligned with the goal of reducing energy consumption. When optimising a website for search engine rankings, we are helping people find the information they want quickly and easily. When SEO is successful, it results in people spending less time browsing the web looking for information, and visiting less pages that don’t meet their needs. This means that less energy is consumed and the energy that is consumed is used to deliver real value to the user.

https://theconversation.com/could-video-streaming-be-as-bad-for-the-climate-as-driving-a-car-calculating-internets-hidden-carbon-footprint

Keep it Quiet